Kategóriák
Uncategorized

A nőiesség, mint rejtett fegyver az IT szektorban – kerekasztal beszélgetés

REALITÁS online Konferencia

2022. november 10.

Kerekasztal beszélgetés

Számtalan munkaszervezési projektben találkoztunk azzal a jelenséggel, hogy bizonyos feladatköröket hölgyek képességhalmazai tettek jobban végezhetővé. Ahogy a férfiakra jellemzőbb az analitikus gondolkodás, a feladatokban és tervezésben való elmerülés, a programozási nyelvek párhuzamos használata, úgyanúgy felfedezhetünk a hölgy informatikusok körében olyan skill halamzokat, amelyek bizonyos feladatokban előnyöket jelentenek. Például a projektmenedzsment, az ügyféligények megértése, a frontend tesztelések vagy a multifunkcionalitást igénylő projekt-kommunikációk.

Mi mégis azt mondjuk, hogy a nemek vizsgálata helyett arra lenne érdemes figyelni, hogy a munkát végző milyen személyiség. Mindegy, hogy férfi vagy nő, és mindegy a kora is vagy a származása, a feladatvégzés az egyén komplexitásától függ. De valahol el kell kezdeni…

A kerekasztal beszélgetésben talán érzékeny témát feszegetünk, de a célunk az, hogy ugyanolyan figyelem és nyitottság ilessen bármilyen nemű informatikust, és ha mindenképpen észre akarjuk venni azt, hogy milyen nemű, akkor fordítsunk ugyanolyan mértékű figyelmet a női munkaerő előnyeire, mint a férfiakéra. Mert bizony van, mit észrevenni… !

A kerekasztal beszélgetésben az alábbi kérdéseket vitatjuk meg:

Miért érdemes női IT szakembereket is alkalmazni?

Hogyan érdemes női IT munkavállalókat alkalmazni, képezni, tovább képezni? Van-e különbség egyáltalán a nemek között?

Milyen arányban alkalmaznak női munkaerőt az IT feladatokra? Milyen pozíciók, munkakörök jellemzőbbek, amelyeket a női munkavállalók végeznek az Önök szervezeténél?

Milyen arányban jelentkeznek IT feladatokra női munkavállalók? Hogyan lehetne ezt növelni? Érdemes-e népszerűsíteni az IT szakmát a hölgyek körében? Tesz-e ilyen területen előre lépéseket az Önök szervezete?

REALITÁS online Konferencia program

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük